Ранній розвиток дитини: 4 поради батькам

Скільки б не було шкіл раннього розвитку та хороших вчителів, найважливішу роль в житті дитини займають батьки. Тому потрібно виробити свій план і займатися з малюком регулярно, щоб досягти кращого результату.
У ранньому віці дитина залежить від батьків і атмосфери в сім’ї. Негативний вплив позбавляє її самостійної ініціативи в майбутньому, гіперопіка не дає вільно діяти, а будь-яка агресія може негативно вплинути на психіку та подальший розвиток дитини.
Спілкування дорослого з дитиною — це певне співтовариство. Дорослий для неї — приклад нових дій і основний поціновувач успіхів.
Ось кілька порад, про які потрібно завжди пам’ятати:

·        Діти копіюють своїх батьків — станьте прикладом

Діти відтворюють найпростіші епізоди з життя дорослих. Малюк, який опанував окремі дії, починає відмовлятися від допомоги дорослого в простих речах. Слід поважати такі прояви самостійності й заохочувати ініціативу. Наприклад, якщо малюк висловлює бажання вимити посуд, дайте йому пластмасову тарілку, чашку, поставте їх на стілець перед раковиною і покажіть, як мити посуд.

·        Заохочуйте дитину до самостійності

Потрібно заохочувати прагнення дитини до самообслуговування: давати можливість самостійно вдягнутися, умитися, застебнути ґудзики або блискавку тощо. Нехай це вийде незграбно або займе більше часу, ніж ви цього хочете. Не забирайте цієї можливості, адже наступного разу, коли цього захочете ви, дитина не матиме бажання. Розвиток дитини дошкільного віку неможливий без розвитку її самостійності.


·        Хваліть малюка за успіхи, а не за все підряд

Індивідуальний розвиток дитини залежить від того, чи вміє вона справлятися з труднощами, чи ні. Якщо у дитини щось не виходить, допоможіть їй, підтримайте, дайте відчути успішність.
Не слід хвалити за неуспішні дії. Розвиток дитини багато у чому залежить від адекватної оцінки її досягнень.
Заслужену похвалу можна висловлювати дуже емоційно, з ентузіазмом і радістю за дитину, а негативну оцінку краще давати коротко та супроводжувати твердженням, що неуспіх викликаний об'єктивними труднощами і їх можна подолати. Бажано, щоби дитина вирішувала труднощі спільно з дорослими.


·        Давайте розгорнуту оцінку

Оцінюючи малюка, не користуйтеся безособовими оцінками на кшталт «добре» чи «погано». Оцінка повинна бути розгорнутою, задавати дитині критерії успіху чи неуспіху в кожній конкретній справі. Це сприяє становленню її самостійності та незалежності, контролю за власними діями.
Ранній розвиток дитини в «Майстерні знань»
Для найменших діток в «Майстерні знань» діє окрема програма розвитку дитини — курс «Зернятко». У ньому ми поєднали ігри, які розвивають:

·        дрібну моторику рук;

·        мовлення;

·        зорове сприйняття, слух, смакові й тактильні відчуття.

У курс також входить англійська мова для дітей. Щоб урізноманітнити заняття, вихованці малюють, ліплять, співають, танцюють. Творча майстерня для дітей дозволяє вже в такому ранньому віці визначити таланти вашого малюка.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу