Консультація для батьків «Граємо з дитиною вдома»

 

       Для дошкільників з раннього віку характерні заняття з приготування страв з піску, камінців, трісочок, травинок, листочків та квіточок. При цьому вони намагаються копіювати дії мами або бабусі на кухні. Можливо вони хотіли насправді допомагати мамі на кухні, але їм  цього часто не дозволяють, кажучи: «Це не дитячі справи! Ти ще малий». Даремно.

Малі діти, по-перше, можуть стати реальними помічниками в приготуванні багатьох страв. По-друге, саме тут вони можуть набути і закріпити свої знання та вміння. Залучення вашого малюка до приготування їжі може бути ще одним цікавим засобом математичного розвитку. А чим же може допомогти малюк на кухні?  Порада батькам – залучайте дітей до приготування страв, радійте неповторним хвилинам спілкування з вашою дитиною. Нехай це спілкування відбувається з вашої ініціативи, однак не залишайте синові чи доньці роль пасивного спостерігача. Звертайтеся до дитини із запитаннями, схвалюйте намагання повторити сказане вами.

За тему розмови правлять продукти харчування, кухонне обладнання та столові прибори.

Розкажіть дитині про ваші смаки, згадуючи про різні харчові продукти. Описуйте той чи інший продукт, використовуючи і математичні терміни.

Огірок – довгий , зелений, один.

Яблуко – кругле, солодке, запашне.

Картопля – велика, кругла.

Картоплі багато, а морква – одна.

 

Заохочуйте малюка до обговорення того, який на вигляд кожний продукт, який його смак і запах. Пропонуйте скуштувати різні продукти – сирі чи варені (тушковані, смажені). При цьому наголошуйте на математичних термінах:

Візьми половинку абрикоса, у вишні одна кісточка,

 

а в яблука багато зерняток.            

Експериментуйте разом з дитиною, визначте який звук чути під час жування різних продуктів.

Які продукти хрумтять, коли ми їх їмо? (морква, огірок, редиска, яблуко). А якої форми кожен?

Які продукти ніби тануть у роті? (апельсин, диня кавун, банан).

Виявляйте подібність та розбіжність між різними продуктами:

Продукти круглої форми

 

Видовжені

 

Запитайте, чи відрізняються за формою апельсин від банану.

Нагадайте малюкові про те, що ці продукти харчування дуже корисні для здоров’я і допомагають малятам зростати міцними і здоровими.

    Здається, на кухні різних геометричних фігур більше, ніж в інших кімнатах. Де ж вони ховаються? Які фігури можна побачити на кухні? От, приміром, круги. Накриваємо стіл: тарілки, мисочки, чашки, блюдечка — круги. Готуємо страви: каструлі, сковороди, мисочки, склянки, пляшки… — і тут круги.

Пригадаймо, як ми готуємо страви, які предмети при цьому використовуємо, на які геометричні фігури вони схожі.

Тісто розкочуємо на прямокутній дощечці, яка лежить на прямокутному столі, тістечка випікаємо на прямокутних деках у прямокутній духовці. Якщо треба щось підігріти, використовуємо прямокутну плиту, але горілки на ній мають круглу форму. На кухні багато шаф, поличок, коробочок… І все це прямокутники.

    Таким чином при приготуванні страв на кухні ви спілкуєтесь зі своєю дитиною, спостерігаєте за нею, розповідаєте щось для неї нове, цікаве. Для дитини це буде певний досвід і такі ігри запам’ятовуються на довгий час.

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу